Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zaprasza do udziału w Ogólnopolskim Turnieju Kulinarnym dla uczniów pn. ,,Smakuj przyszłość z BCU”.
Turniej skierowany jest do uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w dziedzinie gastronomii i/lub kelnerstwie w zawodach tj.: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, pracownik pomocniczy gastronomii, kelner, technik usług kelnerskich z całej Polski.
Turniej ma na celu m.in. zwiększenie atrakcyjności zawodu kucharza, sprawdzenie umiejętności kulinarnych uczniów oraz wybór najlepszych wykonawców zadań turniejowych, promowanie kształcenia zawodowego, budowanie poczucia wspólnoty wśród uczniów, w tym zapobieganie wykluczeniu osób z niepełnosprawnościami, promowanie produktów regionalnych, a także upowszechnianie stosowania rozwiązań proekologicznych, cyfrowych i innowacji w dziedzinie gastronomii.
Informacje o TURNIEJU KULINARNYM
Turniej składa się z czterech etapów obejmujących trójstopniowe zawody:
Etap I - Zgłoszenie placówek/uczniów do udziału w turnieju
Rekrutacja trwa od 24 lutego do 10 marca 2025 r. Placówki oświatowe zgłaszają swoich uczniów poprzez wypełnienie i złożenie do Biura Turnieju następujących dokumentów:
- Karty zgłoszenia szkoły do udziału w turnieju (Załącznik nr 1)
- Formularza zgłoszeniowego Ucznia – do udziału w turnieju (Załącznik nr 2.A)
- Formularza zgłoszeniowego Opiekuna – do udziału w turnieju (Załącznik nr 2.B)
Uczniowie biorą udział w turnieju w 3–osobowych zespołach (lider i dwaj pomocnicy).
Do udziału w turnieju zakwalifikowanych zostanie 12 zespołów z 12 szkół (1 szkoła – 1 zespół) – max: 36 uczniów, 12 Opiekunów, łącznie max. 48 osób.
Etap II – Eliminacje część I - test wiedzy on-line:
Od 19 marca do 20 marca 2025 r. do godz. 23:59:59 - rozwiązanie testu wiedzy on-line, składającego się z 20 pytań jednokrotnego wyboru dotyczących zagadnień kulinarnych.
Na podstawie testu wiedzy on-line do kolejnego etapu eliminacji zakwalifikowanych zostanie 8 zespołów uczniowskich, które uzyskają najlepszy wynik z testu.
Etap III – Eliminacje część II - kreacja receptury gastronomicznej:
Od 21 marca do 4 kwietnia 2025 r. – stworzenie autorskiej receptury na drugie danie obiadowe składające z 10 wskazanych składników oraz dodatkowo produktu regionalnego, a następnie przesłanie opisu stworzonej receptury wraz ze zdjęciem na adres email do Biura Turnieju.
Na podstawie zadania turniejowego do kolejnego etapu turnieju, tj. do finału, zakwalifikowane zostaną 4 zespoły uczniowskie, które uzyskają największą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowych.
Etap IV –Finał turnieju – część praktyczna w dniu 24 kwietnia 2025 r. w siedzibie BCU w Tarnowie (ul. J. Kochanowskiego 32, Tarnów)
Finaliści będą mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych na żywo przed komisjami turniejowymi, poprzez przygotowanie autorskiego dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowo wszystkich składników, znajdujących się w skrzynce typu black-box.
Reprezentacja placówki, która uzyska najwyższą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowych, zostanie zwycięzcą turnieju. Kolejne dwa Zespoły uczniowskie, które uzyskają kolejne dwie lokaty punktowe w ocenie wykonania zadania turniejowego, zajmą drugie i trzecie miejsce.
Nagrody
Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody:
- Udział w dedykowanych, jednodniowych warsztatach kulinarnych, zorganizowanych w siedzibie Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie, prowadzonych przez uznanego w branży eksperta z dziedziny gastronomii.
- Dyplomy, statuetki oraz fartuchy kulinarne z logo BCU.
Jak wziąć udział?
Pobierz regulamin konkursu [TUTAJ]
Pobierz kartę zgłoszenia szkoły oraz formularze zgłoszeniowe Ucznia/Opiekuna [Załącznik nr 1 Załącznik nr 2.A Załącznik nr 2.B ]
Wypełnij wszystkie niezbędne formularze i prześlij skan podpisanych oryginałów dokumentów na adres e-mail:
Alternatywnie, zgłoszenia można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą na adres:
Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza, ul. Dąbrowskiego 20a, 35-036 Rzeszów
Harmonogram TURNIEJU KULINARNEGO:
Rekrutacja: 24 luty – 10 marca 2025 r.
Eliminacje część I: 19 marca – 20 marca 2025 r.
Eliminacje część II: 21 marca – 04 kwietnia 2025 r.
Finał konkursu: 24 kwietnia 2025 r.
Harmonogram finału turnieju kulinarnego
Kontakt
W razie pytań prosimy o kontakt:
Katarzyna Smoleń
Tel.: 517 085 293
E-mail:
Więcej informacji oraz szczegółowy regulamin turnieju kulinarnego znajdziesz na stronie: www.bcu-gastronomia.pl
Nie przegap tej wyjątkowej okazji – zgłoś swoją szkołę i weź udział w turnieju kulinarnym, który może być krokiem do sukcesu w branży gastronomicznej!