Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zaprasza do udziału w Ogólnopolskim Turnieju Kelnerskim dla uczniów pn. ,,Smakuj przyszłość z BCU”.

Turniej skierowany jest do uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w dziedzinie gastronomii i/lub kelnerstwie w zawodach tj.: kelner, technik usług kelnerskich, kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, pracownik pomocniczy gastronomii z całej Polski.

Turniej ma na celu m.in. zwiększenie atrakcyjności zawodu kelnera, sprawdzenie umiejętności kelnerskich uczniów oraz wybór najlepszych wykonawców zadań turniejowych, promowanie kształcenia zawodowego, budowanie poczucia wspólnoty wśród uczniów, w tym zapobieganie wykluczeniu osób z niepełnosprawnościami, promowanie produktów regionalnych, a także upowszechnianie stosowania rozwiązań proekologicznych, cyfrowych i innowacji w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa.

 

Informacje o TURNIEJU KELNERSKIM

Turniej składa się z czterech etapów obejmujących trójstopniowe zawody:

 

Etap I - Zgłoszenie placówek/uczniów do udziału w turnieju

Rekrutacja trwa od 24 lutego do 10 marca 2025 r. Placówki oświatowe zgłaszają swoich uczniów poprzez wypełnienie i złożenie do Biura Turnieju następujących dokumentów:

Uczniowie biorą udział w turnieju w 3–osobowych zespołach (lider i dwaj pomocnicy).

Do udziału w turnieju zakwalifikowanych zostanie 12 zespołów z 12 szkół (1 szkoła – 1 zespół) – max: 36 uczniów, 12 Opiekunów, łącznie max. 48 osób.

 

Etap II – Eliminacje część I - test wiedzy on-line:

Od 19 marca do 20 marca 2025 r. do godz. 23:59:59 - rozwiązanie testu wiedzy on-line, składającego się z 20 pytań jednokrotnego wyboru dot. zagadnień kelnerskich.

Na podstawie testu wiedzy on-line do kolejnego etapu eliminacji zakwalifikowanych zostanie 8 zespołów uczniowskich, które uzyskają najlepszy wynik z testu.

 

Etap III – Eliminacje część II - opracowanie scenariusza scenki sytuacyjnej w restauracji:

Od 21 marca do 4 kwietnia 2025 r. – przesłanie opracowanego scenariusza scenki sytuacyjnej w restauracji z udziałem gościa/gości oraz kelnera.

Scenariusz powinien przedstawiać profesjonalną obsługę kelnerską gościa/gości od momentu ich wejścia do restauracji, poprzez zamówienie posiłku, aż po pożegnanie. W ramach scenariusza należy uwzględnić również rozwiązanie nietypowej sytuacji. Kluczowe jest wykazanie się przez kelnera znajomością standardów obsługi, umiejętnością doradzania i znajomością menu oraz rozwiązanie nietypowej sytuacji wymagającej profesjonalizmu i elastyczności.

 

Na podstawie zadania turniejowego do kolejnego etapu turnieju, tj. do finału, zakwalifikowane zostaną 4 zespoły uczniowskie, które uzyskają największą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowej.

Etap IV –Finał turniejuczęść praktyczna w dniu 24 kwietnia 2025 r. w siedzibie BCU w Tarnowie (ul. J. Kochanowskiego 32, Tarnów)

Finaliści będą mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności na żywo przed komisją turniejową, poprzez odegranie scenki sytuacyjnej w restauracji z udziałem gościa/gości oraz kelnera wg. opracowanego scenariusza.

 

Reprezentacja placówki, która uzyska najwyższą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowej, zostanie zwycięzcą turnieju. Kolejne dwa Zespoły uczniowskie, które uzyskają kolejne dwie lokaty punktowe w ocenie wykonania zadania turniejowego, zajmą drugie i trzecie miejsce.

 

Nagrody

Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody:

  • Udział w dedykowanych, jednodniowych warsztatach kelnerskich, zorganizowanych w siedzibie Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie, prowadzonych przez uznanego w branży eksperta z dziedziny kelnerstwa.
  • Dyplomy, statuetki oraz fartuchy kulinarne z logo BCU.

 

Jak wziąć udział?

Pobierz regulamin konkursu [TUTAJ]

Pobierz kartę zgłoszenia szkoły oraz formularze zgłoszeniowe Ucznia/Opiekuna [Załącznik nr 1 Załącznik nr 2.A Załącznik nr 2.B ]

Wypełnij wszystkie niezbędne formularze i prześlij skan podpisanych oryginałów dokumentów na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Alternatywnie, zgłoszenia można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą na adres:

Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza, ul. Dąbrowskiego 20a, 35-036 Rzeszów

 

Harmonogram TURNIEJU KELNERSKIEGO:

Rekrutacja: 24 luty – 10 marca 2025 r.

Eliminacje część I: 19 marca – 20 marca 2025 r.

Eliminacje część II: 21 marca – 04 kwietnia 2025 r.

Finał konkursu: 24 kwietnia 2025 r.

Harmonogram finału turnieju kelnerskiego

 

Kontakt

W razie pytań prosimy o kontakt:

Katarzyna Smoleń

Tel.: 517 085 293

E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Więcej informacji oraz szczegółowy regulamin turnieju kelnerskiego znajdziesz na stronie: www.bcu-gastronomia.pl

Nie przegap tej wyjątkowej okazji – zgłoś swoją szkołę i weź udział w turnieju kelnerskim, który może być krokiem do sukcesu w branży gastronomicznej!