Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zaprasza do udziału w pierwszym Ogólnopolskim Konkursie Umiejętności skierowanym do uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w zawodach gastronomicznych, tj. kucharz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych, pracownik pomocniczy gastronomii, technik usług kelnerskich z całej Polski.

Konkurs ma na celu m.in. rozwijanie kompetencji zawodowych młodzieży, sprawdzenie umiejętności kulinarnych/kelnerskich uczniów oraz wybór najlepszych wykonawców zadania konkursowego, promowanie kształcenia zawodowego, promowanie produktów regionalnych, a także upowszechnianie innowacyjnych rozwiązań w branży gastronomicznej i kelnerskiej.

Informacje o Konkursie

Konkurs podzielony jest na dwie kategorie:

  • Kategoria Kucharz (zespołowa). Zadaniem zespołów uczniowskich jest przygotowanie dania konkursowego – kurczaka kukurydzianego na świątecznym stole, zgodnie z motywem przewodnim. Uczniowie w 3-osobowych zespołach (lider i dwóch pomocników) będą mieli za zadanie stworzyć świąteczne danie główne, wykorzystując oprócz kurczaka kukurydzianego także produkty regionalne i sezonowe. Danie powinno zostać sporządzone wg. autorskiej receptury, zgodne z zasadami „zero waste”.
  • Kategoria Kelner (indywidualna). Uczniowie będą mieli za zadanie zaprezentować swoje umiejętności w aranżacji nowoczesnego stołu Bożonarodzeniowego. Zadanie polega na przygotowaniu stołu świątecznego zgodnie z przygotowanym menu. Kelnerzy będą oceniani zarówno za sposób dokonania aranżacji, jak i kreatywność.

Etapy Konkursu

Konkurs podzielony jest na trzy główne etapy:

Etap I - Zgłoszenie placówek/uczniów do udziału w konkursie

Rekrutacja trwa od 18 października do 15 listopada 2024 r. Placówki oświatowe zgłaszają swoich uczniów poprzez wypełnienie karty zgłoszeniowej, w której należy podać szczegóły dotyczące zadania konkursowego oraz dołączyć dokumentację zdjęciową (w przypadku kategorii Kucharz – zdjęcia potrawy, w przypadku kategorii Kelner – zdjęcia nakrycia stołu).

Dokumenty rekrutacyjne:

  • Karta zgłoszenia szkoły do udziału w konkursie (Załącznik nr 1)
  • Formularz zgłoszeniowy Ucznia – do udziału w konkursie (Załącznik nr 2.A)
  • Formularz zgłoszeniowy Opiekuna – do udziału w konkursie (Załącznik nr 2.B)
  • Dokumentacja zdjęciowa pracy konkursowej (zgodnie z opisem w regulaminie)

 

Etap II - Eliminacje

Od 16 listopada do 29 listopada 2024 r. komisje konkursowe dokonają selekcji uczestników na podstawie oceny zgłoszeń. Komisje ocenią oryginalność, technikę, estetykę oraz zgodność z tematem przewodnim, aby wyłonić finalistów.

 

Etap III - Finał

Finał konkursu planowany jest 12 grudnia 2024 r. w siedzibie BCU w Tarnowie (ul. J. Kochanowskiego 32, Tarnów). Finaliści będą mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności na żywo przed komisją konkursową. Uczestnicy przygotują zadania konkursowe na miejscu, a komisje kokursowe dokonają ostatecznej oceny.

Nagrody

Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody:

  • Dedykowane warsztaty kulinarne/kelnerskie z uznanym w branży ekspertem z dziedziny gastronomii/kelnerstwa
  • Dyplomy, statuetki oraz fartuchy kulinarne z logo BCU

Jak wziąć udział?

Pobierz regulamin konkursu [TUTAJ]

Pobierz kartę zgłoszenia szkoły oraz formularze zgłoszeniowe Ucznia/Opiekuna [Załącznik nr 1 Załącznik nr 2.A Załącznik nr 2.B ]

Wypełnij wszystkie niezbędne formularze i prześlij je wraz ze zdjęciami na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Alternatywnie, zgłoszenia można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą na adres:

Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza, ul. Dąbrowskiego 20a, 35-036 Rzeszów

Harmonogram konkursu:

Rekrutacja: 18 października – 15 listopada 2024 r.

Eliminacje: 16 listopada – 29 listopada 2024 r.

Finał konkursu: 12 grudnia 2024 r.

Harmonogram finału konkursu

Kontakt

W razie pytań prosimy o kontakt:

Katarzyna Smoleń

Tel.: 517 085 293

E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Więcej informacji oraz szczegółowy regulamin konkursu znajdziesz na stronie: www.bcu-gastronomia.pl

Nie przegap tej wyjątkowej okazji – zgłoś swoją szkołę i weź udział w konkursie, który może być krokiem do sukcesu w branży gastronomicznej!