Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zaprasza do udziału w pierwszym Ogólnopolskim Konkursie Umiejętności skierowanym do uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w zawodach gastronomicznych, tj. kucharz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych, pracownik pomocniczy gastronomii, technik usług kelnerskich z całej Polski.
Konkurs ma na celu m.in. rozwijanie kompetencji zawodowych młodzieży, sprawdzenie umiejętności kulinarnych/kelnerskich uczniów oraz wybór najlepszych wykonawców zadania konkursowego, promowanie kształcenia zawodowego, promowanie produktów regionalnych, a także upowszechnianie innowacyjnych rozwiązań w branży gastronomicznej i kelnerskiej.
Informacje o Konkursie
Konkurs podzielony jest na dwie kategorie:
- Kategoria Kucharz (zespołowa). Zadaniem zespołów uczniowskich jest przygotowanie dania konkursowego – kurczaka kukurydzianego na świątecznym stole, zgodnie z motywem przewodnim. Uczniowie w 3-osobowych zespołach (lider i dwóch pomocników) będą mieli za zadanie stworzyć świąteczne danie główne, wykorzystując oprócz kurczaka kukurydzianego także produkty regionalne i sezonowe. Danie powinno zostać sporządzone wg. autorskiej receptury, zgodne z zasadami „zero waste”.
- Kategoria Kelner (indywidualna). Uczniowie będą mieli za zadanie zaprezentować swoje umiejętności w aranżacji nowoczesnego stołu Bożonarodzeniowego. Zadanie polega na przygotowaniu stołu świątecznego zgodnie z przygotowanym menu. Kelnerzy będą oceniani zarówno za sposób dokonania aranżacji, jak i kreatywność.
Etapy Konkursu
Konkurs podzielony jest na trzy główne etapy:
Etap I - Zgłoszenie placówek/uczniów do udziału w konkursie
Rekrutacja trwa od 18 października do 15 listopada 2024 r. Placówki oświatowe zgłaszają swoich uczniów poprzez wypełnienie karty zgłoszeniowej, w której należy podać szczegóły dotyczące zadania konkursowego oraz dołączyć dokumentację zdjęciową (w przypadku kategorii Kucharz – zdjęcia potrawy, w przypadku kategorii Kelner – zdjęcia nakrycia stołu).
Dokumenty rekrutacyjne:
- Karta zgłoszenia szkoły do udziału w konkursie (Załącznik nr 1)
- Formularz zgłoszeniowy Ucznia – do udziału w konkursie (Załącznik nr 2.A)
- Formularz zgłoszeniowy Opiekuna – do udziału w konkursie (Załącznik nr 2.B)
- Dokumentacja zdjęciowa pracy konkursowej (zgodnie z opisem w regulaminie)
Etap II - Eliminacje
Od 16 listopada do 29 listopada 2024 r. komisje konkursowe dokonają selekcji uczestników na podstawie oceny zgłoszeń. Komisje ocenią oryginalność, technikę, estetykę oraz zgodność z tematem przewodnim, aby wyłonić finalistów.
Etap III - Finał
Finał konkursu planowany jest 12 grudnia 2024 r. w siedzibie BCU w Tarnowie (ul. J. Kochanowskiego 32, Tarnów). Finaliści będą mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności na żywo przed komisją konkursową. Uczestnicy przygotują zadania konkursowe na miejscu, a komisje kokursowe dokonają ostatecznej oceny.
Nagrody
Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody:
- Dedykowane warsztaty kulinarne/kelnerskie z uznanym w branży ekspertem z dziedziny gastronomii/kelnerstwa
- Dyplomy, statuetki oraz fartuchy kulinarne z logo BCU
Jak wziąć udział?
Pobierz regulamin konkursu [TUTAJ]
Pobierz kartę zgłoszenia szkoły oraz formularze zgłoszeniowe Ucznia/Opiekuna [Załącznik nr 1 Załącznik nr 2.A Załącznik nr 2.B ]
Wypełnij wszystkie niezbędne formularze i prześlij je wraz ze zdjęciami na adres e-mail:
Alternatywnie, zgłoszenia można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą na adres:
Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza, ul. Dąbrowskiego 20a, 35-036 Rzeszów
Harmonogram konkursu:
Rekrutacja: 18 października – 15 listopada 2024 r.
Eliminacje: 16 listopada – 29 listopada 2024 r.
Finał konkursu: 12 grudnia 2024 r.
Kontakt
W razie pytań prosimy o kontakt:
Katarzyna Smoleń
Tel.: 517 085 293
E-mail:
Więcej informacji oraz szczegółowy regulamin konkursu znajdziesz na stronie: www.bcu-gastronomia.pl
Nie przegap tej wyjątkowej okazji – zgłoś swoją szkołę i weź udział w konkursie, który może być krokiem do sukcesu w branży gastronomicznej!