Slide
szkolenia
Przyrządzanie sushi – tajniki kuchni japońskiej

Zakres tematyczny:
1. specyfika kuchni japońskiej,
2. metody przygotowania surowców, półproduktów oraz dodatków,
3. przygotowanie składników przetworzonych (m.in. gotowanie ryżu, zaprawianie ryżu)
4. omówienie oraz nauka zwijania sushi,
5. przygotowanie sushi z wykorzystaniem najważniejszych składników kuchni japońskiej, sezonowych i kuchni wegetariańskiej,
6. kompozycja zestawów sushi,
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przyrządzaniu sushi.

szkolenia
Dobieranie i serwowanie wina

Zakres tematyczny:
1. cechy osobowe Sommeliera,
2. charakterystyka szkła stołowego – kieliszków do wina,
3. charakterystyka win stołowych: białych, różowych oraz czerwonych ( wytrawne i słodkie),
4. charakterystyka win musujących, likierowo – wzmacniających oraz ziołowych,
5. proces dobierania win do potraw (Wine Pairing),
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w dobieraniu i serwowani wina.

szkolenia
Przygotowanie pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy

Zakres tematyczny
1. omówienie i prezentacja różnych rodzajów mąk oraz wysokiej hydratacji ciasta,
2. przygotowanie ciasta do pizzy włoskiej,
3. techniki mieszania, wyrabiania ciasta, kulkowanie, pieczenia i serwowania pizzy,
4. przygotowanie składników i dodatków do pizzy
z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5. praca na innowacyjnym piecu do pizzy,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowaniu pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy.

szkolenia
Przyrządzanie alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem miksologii molekularnej

Zakres tematyczny:
1. organizacja pracy cocktail baru (sprzęt barmański, proces obsługi gości barowych, właściwe posługiwanie się miarami barowymi),
2. towaroznawstwo napojów alkoholowych i bezalkoholowych,
3. metody przyrządzania napojów oraz serwowania alkoholu w barze, praktyczne wskazówki przebiegu procesu przygotowania koktajli (miksowanie),
4. ciekły azot – zastosowanie praktyczne w przygotowaniu i serwisie, infuzowanie alkoholi oraz przygotowanie własnych syropów smakowych,
5. dekorowanie oraz efektywne podawanie napojów,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przyrządzaniu alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem mikologii molekularnej.

szkolenia
Przyrządzanie kawy z wykorzystaniem technik art-cafe

Zakres tematyczny:
1. informacja na temat rodzajów, gatunków kawy, ekspresów ciśnieniowych do kawy,
2. omówienie i przygotowanie oraz serwowanie różnych rodzajów kawy typu espresso,
3. omówienie oraz przygotowanie spienienia różnych rodzajów mleka,
4. omówienie oraz przygotowanie kaw mlecznych,
5. omówienie oraz przygotowanie elementów dekoracyjnych – technika art-cafe (podstawowe wzory wylewne bezpośrednio z dzbanka, wzory z użyciem czekolady i dekoracyjnych sosów),
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przyrządzaniu kawy z wykorzystaniem technik art.-cafe

szkolenia
Przygotowywanie deserów restauracyjnych

Zakres tematyczny:
1. wytwarzanie deserów restauracyjnych - przygotowanie procesu produkcji deserów, ubijania śmietanki 30-36% i łączenie jej z dodatkami, sporządzanie ganaszu z wykorzystaniem różnych gatunków czekolady,
2. sporządzania bezy włoskiej, szwajcarskiej i suszenia wyrobów bezowych, zasady temperowania czekolady,
3. sporządzanie pralin z różnymi ganaszami,
4. sporządzanie podstawowego sorbetu oraz podstawowych lodów, sporządzanie mirror glaze,
5. wytwarzanie deserów z uwzględnieniem diety wegetariańskiej oraz nietolerancji pokarmowych,
6. dekorowanie deserów restauracyjnych,
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowywaniu deserów restauracyjnych.

szkolenia
Tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów

Zakres tematyczny:
1. zapoznanie się z nowymi trendami w dekoracji dań i potraw kuchni bankietowej,
2. przygotowywanie przekąsek zimnych z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
3. przygotowywanie dań gorących z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
4. przygotowanie dań kuchni bankietowej z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5. przygotowanie przekąsek zimnych pochodzenia roślinnego,
6. przygotowanie monoporcji na słodko typu: musy owocowe, desery w mini szklankach, tarty, produkcja glace (techniki przygotowania, zastosowanie)
7. przygotowanie zamszów do malowania (techniki malowania, estetyka)
8. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu dań kuchni bankietowej od finger food do petitte fures.

szkolenia
Zaawansowane obsługiwanie gości restauracji

Zakres tematyczny:
1. przygotowanie sali restauracyjnej oraz stolika na różne imprezy okolicznościowe, aktualne zasady technik obsługi gości, etykieta protokołu dyplomatycznego,
2. taca kelnerska – zasady przenoszenia nakryć,
3. podawanie zimnych i gorących napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
4. sposoby serwowania dotyczące prawidłowego doboru szkła do podawanych napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
5. organizacja imprez okazjonalnych - warunki, wyposażenie oraz etapy organizacji imprez np.: szkolenia, konferencje, przyjęcia stojące, przyjęć mieszanych, bufetów śniadaniowych,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w zaawansowanym obsługiwaniu gości restauracyjnych.