Finger_foodPrzyjęcia okolicznościowe to codzienność polskiej gastronomii. Popularne bankiety przybierają różne formy. Słowo bankiet pochodzi od włoskiego słowa banchetto (czyli ławka). Zaczęło się właśnie od ławki-miejsca spotkań. Wokół ławki gromadzili się ludzie. Spędzali czas rozmawiając na różne tematy. Dzisiejszy bankiet jest organizowany na tej samej zasadzie. Są to stoły i stoliki wokół których gromadzą się ludzie. Goście bankietu rozmawiają, rozszerzają horyzonty, smakując przy tym wyśmienite potrawy.

Czy wiesz, że istnieje kilka rodzajów bankietów? Można wyróżnić: bankiet zasiadany, bankiet amerykański i bankiet angielski. Główną ideą bankietu jest spotkanie się gości z okazji celebrowania ważnego wydarzenia. Bankiet może mieć charakter zawodowy, prywatny lub związany z ważnym wydarzeniem kulturalnym, zawodowym czy wizytą istotnych dla Państwa gości. Organizując bankiet należy zwrócić uwagę na cechy charakterystyczne danego wydarzenia. Zaczynając od godziny rozpoczęcia, listy gości. Przez część oficjalną związaną z wystąpieniami, toastami. Uwzględniając odpowiednie menu-zgodne z oczekiwaniami organizatora.

Uczestnicząc w bankiecie zasiadanym dania są podawane na stołach. W zależności od charakteru spotkania dopuszcza się serwowanie kawy i deserów na osobnych bufetach. Stoły ustawia się w taki sposób, aby goście mogli mieć ze sobą kontakt wzrokowy. Należy pamiętać, że dekoracje na stołach powinny być niskie, tak aby nie utrudniały rozmowy. Ważną rolę pełni obsługa kelnerska gości. Powinna być jednocześnie profesjonalna i dyskretna.

Bankiet angielski to typowy bankiet stojący. Dania podawane są na bufetach. Nie ma miejsc siedzących. Goście takiego spotkania powinni mieć zapewnioną odpowiednią przestrzeń do swobodnego przemieszczania się. Bankiet angielski zaczyna się najczęściej wieczorem i wymaga wizytowego stroju. Zdarza się, że organizatorzy nadają konkretny charakter przyjęcia i umieszczają informacje o obowiązującym stroju na zaproszeniach. Przekąski podawane na bufetach są przygotowane w formie finger food, tak aby umożliwić gościom swobodną konsumpcję, która nie wymaga zasiadania przy stole. Bufety są uzupełniane na bieżąco przez obsługę. Kelnerzy dbają o czystość na bufetach i sprzątają brudną porcelanę i szkło. Wszystko co jest podawane powinno być na raz - dotyczy to przekąsek, napoi i alkoholu. Czas trwania spotkania nie przekracza 3 godzin.

Trzecim rodzajem przyjęć jest bankiet amerykański. Łączy ze sobą cechy charakterystyczne dla bankietu zasiadanego i angielskiego. Najpopularniejsza forma bankietu. Goście zajmują miejsca przy stołach. Korzystają z dań podawanych na bufetach. Są to sałatki, przekąski, desery. Sami nakładają dania i konsumują przy stołach. Catering podczas bankietów amerykańskich ma dwojaką formę. Ważną częścią są dania podawane na gorąco, uwzględniając zupy, dania mięsne, warzywa oraz propozycje dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych (np. wegetariańskie czy bezglutenowe). Przystawki podawane na zimno często przyjmują formę finger food. Danie na jeden kęs pozwala na szybki powrót do rozmowy.

Mateusz Płodzień, trener prowadzący szkolenie pn. „Tworzenie dań kuchni bankietowej - od finger food do petits fours” w Niepublicznym Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU), wprowadza w świat dań bankietowych. Kucharz z ponad 16-letnim doświadczeniem zawodowym. Wieloletni szef kuchni. Doradca, mentor kulinarny. Promuje nowoczesną kuchnię, zrównoważone wykorzystanie surowców oraz inspiruje uczniów i młodych pracowników gastronomii do rozwoju umiejętności kulinarnych. Kreatywne cukiernictwo, w tym przygotowywanie petits fours to hobby Mateusza Płodzienia.

Mariusz Płodzień

Przygotowywanie dań kuchni bankietowej jest wyzwaniem dla kucharza. Aby poprawnie przygotować menu, trzeba znać podstawowe zasady komponowania dań. Atrakcyjne menu bankietowe jest zróżnicowane. Uwzględnia preferencje wszystkich gości. Kreatywne dekorowanie finger food jest kluczem do sukcesu estetycznego gotowego bufetu. Przygotowywanie dań wymaga również zastosowania odpowiednich technik. Dania nie mogą stracić walorów smakowych w trakcie trwania serwisu. Muszą być stabilne, odpowiednio wyporcjowane. Inteligentne dostosowanie temperatur i czasu produkcji dania pozwalają na sprawną i efektywną obsługę bufetu. „Dobry kucharz posiada wyśmienitą organizację pracy” - mówi Mateusz Płodzień. „Stosowanie Cook & Chill (ugotuj i schłodź) jest niezbędne w trakcie przygotowania przyjęcia z menu bankietowym” - dodaje.

16

Kucharze, podnosząc swoje kwalifikacje na szkoleniach w Branżowym Centrum Umiejętności w Tarnowie, nabywają m.in. takie umiejętności jak: stosowanie technologii sous-vide oraz konfitowania. Poprawne marynowanie mięs pozwala na wydobycie z nich maksimum smaku. Obróbka terniczna nadaje charakter przygotowywanej potrawie. Kursanci BCU uczą się jak serwować i prezentować przygotowane finger foods. Poznają rodzaje finger food. Wiedza teoretyczna jest utrwalana poprzez wykonywanie dań w praktyce. “Nowoczesna gastronomia to nie tylko poprawne przygotowanie dania, to również ciekawa prezentacja dania. Goście jedzą oczami. Moje wieloletnie doświadczenie utwierdza mnie w przekonaniu, że dla wielu klientów prezentacja dania jest kluczowa i decyduje o tym, jakie finger foods zostaną zjedzone jako pierwsze” - przyznaje Mariusz Płodzień.

Ważnym elementem bankietów są desery. Popularne monoporcje oraz petits fours. Korzystając ze szkoleń w Branżowym Centrum Umiejetności kucharze podnoszą swoje kompetencje w przygotowywaniu słodkich deserów. Odpiek kruchego ciasta. Produkcja żelek. Przygotowanie form silikonowych. Produkcja glace, zamszów do malowania, musów smakowych aż po złożenie kompletnego deseru. “Dzisiejsze desery to dzieła sztuki. Wymagają zastosowania różnich technik producji, struktur i łączenia smaków. Dla mnie foodparing (komponowanie połączeń smakowych) to odkrywanie nieznanego” - mówi Mariuz Płodzień.

 

Dołącz do grona wyszkolonych specjalistów w Niepublicznym Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie. Szkolenia realizowane w BCU ściśle odpowiadają na potrzeby rynku pracy i są nieodpłatne.

Zapraszamy serdecznie. Smakuj przyszłość z BCU!