Przejdź do menu Przejdź do treści Przejdź do kontaktu
  • A
  • A+
  • A++
facebook linked in flaga polski  flaga polski
  • Strona Główna
  • Aktualności
  • O BCU
    • Ogólne informacje
    • Co nas wyróżnia?
    • Kogo szkolimy?
    • Obszary działalności
    • Rada BCU
    • Opinie i recenzje
    • Artykuły
    • Konkurs
    • Baza wiedzy BCU
    • Turniej kulinarny
    • Turniej kelnerski
  • Szkolenia
    • Rodzaje szkoleń
    • Harmonogram szkoleń
    • Rekrutacja
    • Relacje z przeprowadzonych szkoleń
  • Zgłoszenie na szkolenie
  • Kontakt
  • Strona Główna
  • Aktualności
  • O BCU
    • Ogólne informacje
    • Co nas wyróżnia?
    • Kogo szkolimy?
    • Obszary działalności
    • Rada BCU
    • Opinie i recenzje
    • Artykuły
    • Konkurs
    • Baza wiedzy BCU
    • Turniej kulinarny
    • Turniej kelnerski
  • Szkolenia
    • Rodzaje szkoleń
    • Harmonogram szkoleń
    • Rekrutacja
    • Relacje z przeprowadzonych szkoleń
  • Zgłoszenie na szkolenie
  • Kontakt
Strona główna
  1. Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie
  2. O BCU
  3. Artykuły
  4. Podstrony

Podstrony

  • artykul

Kawa jest cieKAWA

BCU artykuł 1

Kawa to jeden z najpopularniejszych towarów na świecie., uprawiana jest w ponad 50 krajach. Słowo „kawa” prawdopodobnie wywodzi się od Kaffy – miasta i regionu w Etiopii, do dziś znanego z uprawy kawowca. Co zaskakujące, początkowo (ponad 2000 lat temu) owoce kawowca spożywano z masłem i solą. Kawę taką jaką znamy dziś, czyli jako napój, odkryto wiele lat później, prawdopodobnie ok. XIII – XIV w. w Jemenie, gdzie owoce kawowca zostały sprowadzone przez kupców. Legenda mówi: w IX w. etiopski pasterz kóz, Kaldi, zauważył, że zwierzęta tańczą i podskakują po zjedzeniu czerwonych jagód, które obecnie znamy jako owoce kawy. Zaciekawiony obserwacją Kaldi zaniósł kilka magicznych jagód do szamana. Szaman wrzucił je do ognia. Okazało się, że aromat palonych ziaren kawy był tak odurzający, że szybko wyciągnięto je z ogniska. Następnie zmielono i wrzucono do gorącej wody. Tak podobno powstała pierwsza w historii kawa.

Czy wiesz skąd pochodzi kawa, którą pijesz? Jak ją przygotować aby była wyjątkowa? Podawać kawę na zimno czy na ciepło? Lepsza z mlekiem czy bez?

W Niepublicznym Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa  w Tarnowie (BCU), Ihor Kuntsiv, wprowadza kursantów w magiczny świat kawy. Prowadzone przez niego szkolenie pn. „Przyrządzanie kawy z wykorzystaniem technik art late” pozwala nauczyć się sporządzania różnych rodzajów kawy od postaw.

Kawa jest ciekawa. W BCU poznasz historię pochodzenia kawy jako rośliny. Dowiesz się, skąd pochodzi, jakie kraje wiodą prym w jej produkcji. Czym się różni Arabica od i Robusty. Poznasz metody zbierania, obróbki i selekcji ziaren, sposoby wypalania, pakowania, magazynowania. Nauczysz się sporządzać kawę na ciepło i na zimno. Przygotujesz idealne espresso z gęstą, jedwabistą warstwą „cremy” czyli smacznej pianki. Nabędziesz umiejętność właściwego posługiwania się ekspresem ciśnieniowym do kawy, poznasz jego parametry, rodzaje, sposoby konserwacji. Ponadto nabędziesz umiejętność korzystania z młynka do kawy, poznasz parametry mielenia kawy w młynku i jego wpływu na jakość kawy.

Szkoleniowiec i ekspert Branżowego Centrum Umiejętności, Ihor Kuntsiv uczy umiejętności praktycznych parzenia kawy, właściwej dystrybucji, dozowania i rozmieszczenia kawy – tamping (ubicie), oceny jakościowej naparu: właściwości wizualnych oraz organoleptycznych poprawnie przygotowanej kawy. Omawia zasady 4 M: La Macchina, La Macchinacaffe, La Miscela, La Mano. Podczas zajęć uczestnicy/ uczestniczki ćwiczą, jak stworzyć idealne espresso classic, ristretto, lungo, doppio, macchiato, con panna coretto, caffè americano, irish coffee, hot shots.

Kawa z BCU

Kawa świetnie smakuje z mlekiem. Jest łagodniejsza. Mleko obniża kwasowość kawy. Hamuje wchłanianie kofeiny. Odpowiednio spienione mleko nadaje kawie naturalnej słodyczy. Kawy mleczne, takie jak cappuccino, caffè latte, flat white, caffè latte macchiato, kawy mrożone, frappe, cieszą się dużą popularnością wśród odbiorców. Sztuka malowania na kawie czyli art. latte wyzwala dodatkowe wrażenia wizualne. Jednak zdobienie kawy mlekiem wymaga wprawy baristy. Mleko musi być odpowiednie spienione aby można było nim namalować wybrany wzór. Tworzenie podstawowych wzorów wylewanych bezpośrednio z dzbanka (free pouring) jest jedną z umiejętności, jaką nabędziesz na szkoleniu baristycznym w BCU. Żeby było jeszcze ciekawiej, Ihor Kuntsiv uczy malowania wzorów z użyciem czekolady czy też z wykorzystaniem szpikulca do rysowania (etching art.). Korzystając z nowoczesnych technologii (takich jak użycie drukarki „selfie cafe” do wydruku na mlecznej piance) można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki.

Spotkajmy się przy kawie w Branżowym Centrum Umiejętności! Kawa jest ciekawa!

Dołącz do grona wyszkolonych specjalistów w Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie. Szkolenia oraz kursy ściśle odpowiadają na potrzeby rynku pracy i są nieodpłatne.

Zapraszamy serdecznie. Smakuj przyszłość z BCU!

Relacja ze szkolenia 15-godzinnego dla nauczycieli pn. "Przygotowywanie deserów restauracyjnych", które miało miejsce w dniach 1-2 lipca 2024 r.
Szkolenie poprowadził Pan Mateusz Płodzień.

  • Click to enlarge image 1.jpg
  • Click to enlarge image 2.jpg
  • Click to enlarge image 3.jpg
  • Click to enlarge image 4.jpg
  • Click to enlarge image 5.jpg
  • Click to enlarge image 6.jpg
  •  

Relacja ze szkolenia 30-godzinnego dla dorosłych pn. Tworzenie dań kuchni bankietowej od "finger food" do "petits fours", które miało miejsce w dniach 20-22 sierpnia 2024 r.
Szkolenie poprowadził Pan Mateusz Płodzień.

  • Click to enlarge image 1.jpg
  • Click to enlarge image 10.jpg
  • Click to enlarge image 11.jpg
  • Click to enlarge image 12.jpg
  • Click to enlarge image 13.jpg
  • Click to enlarge image 14.jpg
  • Click to enlarge image 15.jpg
  • Click to enlarge image 16.jpg
  • Click to enlarge image 17.jpg
  • Click to enlarge image 18.jpg
  • Click to enlarge image 19.jpg
  • Click to enlarge image 2.jpg
  • Click to enlarge image 20.jpg
  • Click to enlarge image 21.jpg
  • Click to enlarge image 22.jpg
  • Click to enlarge image 23.jpg
  • Click to enlarge image 24.jpg
  • Click to enlarge image 25.jpg
  • Click to enlarge image 26.jpg
  • Click to enlarge image 27.jpg
  • Click to enlarge image 28.jpg
  • Click to enlarge image 29.jpg
  • Click to enlarge image 3.jpg
  • Click to enlarge image 30.jpg
  • Click to enlarge image 31.jpg
  • Click to enlarge image 32.jpg
  • Click to enlarge image 33.jpg
  • Click to enlarge image 34.jpg
  • Click to enlarge image 35.jpg
  • Click to enlarge image 4.jpg
  • Click to enlarge image 5.jpg
  • Click to enlarge image 6.jpg
  • Click to enlarge image 7.jpg
  • Click to enlarge image 8.jpg
  • Click to enlarge image 9.jpg
  •  

Relacja ze szkolenia 30-godzinnego dla dorosłych pn. Tworzenie dań kuchni bankietowej od "finger food" do "petits fours", które miało miejsce w dniach 8-10 lipca 2024 r.
Szkolenie poprowadził Pan Mateusz Płodzień.

  • Click to enlarge image 1.jpg
  • Click to enlarge image 2.jpg
  • Click to enlarge image 3.jpg
  • Click to enlarge image 4.jpg
  • Click to enlarge image 5.jpg
  • Click to enlarge image 6.jpg
  • Click to enlarge image 7.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_140445.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_140536.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_140559.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_140658.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_140802.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_140814.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_140927.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_140958.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_141139.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_141203.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240709_141214.jpg
  •  

Relacja ze szkolenia 15-godzinnego dla nauczycieli pn. Tworzenie dań kuchni bankietowej od "finger food" do "petits fours", które miało miejsce w dniach 3-4 lipca 2024 r.
Szkolenie poprowadził Pan Mateusz Płodzień.

  • Click to enlarge image 1.jpg
  • Click to enlarge image 2.jpg
  • Click to enlarge image 3.jpg
  • Click to enlarge image 4.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240704_135605.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240704_141852.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240704_141902.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240704_142057.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240704_142115.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240704_142403.jpg
  •  

Relacja ze szkolenia 40-godzinnego dla nauczycieli kształcenia zawodowego pn. Tworzenie dań kuchni bankietowej od "finger food" do "petits fours", które miało miejsce w dniach 24-27 czerwca 2024 r.
Szkolenie poprowadził Pan Mateusz Płodzień.

  • Click to enlarge image IMG_0897.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0898.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0899.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0900.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0903.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0904.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0906.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0907.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0910.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0913.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0915.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0918.JPG
  • Click to enlarge image IMG_0921.JPG
  • Click to enlarge image IMG_20240626_130737.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240626_130901.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240627_092443.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240627_092459.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240627_092517.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20240627_092527.jpg
  •  

Strona 6 z 9

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
edytuj
logo BCU
Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii
i kelnerstwa w Tarnowie
Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości
ul. Jana Kochanowskiego 32, 33-100 Tarnów
517 710 564
tarnow@bcu-gastronomia.pl
Szkolenia
Harmonogram szkoleń
Zapisy
Relacje z przeprowadzonych szkoleń
Dodatkowe informacje
Deklaracja dostępności
Mapa strony
Polityka prywatności
Statut BCU
Copyright 2024 © Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja: perfekcyjneStrony.pl