12 grudnia 2024 roku w siedzibie Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w Tarnowie odbył się finał Ogólnopolskiego Branżowego Konkursu Umiejętności w dwóch kategoriach: Kucharz oraz Kelner. Wydarzenie zgromadziło uczniów szkół branżowych i technicznych z całej Polski, którzy pod okiem ekspertów prezentowali swoje umiejętności na najwyższym poziomie.
Cele konkursu
Konkurs miał na celu podniesienie standardów w edukacji zawodowej, promowanie dobrych praktyk w gastronomii i kelnerstwie oraz budowanie świadomości w zakresie nowoczesnych trendów i zrównoważonych praktyk w branży HoReCa. Zarówno w kategorii kucharskiej, jak i kelnerskiej, uczestnicy mieli okazję zmierzyć się z zadaniami wymagającymi zaawansowanych umiejętności praktycznych, kreatywności oraz znajomości zasad profesjonalizmu.
Przebieg rywalizacji
Kategoria Kucharz
Trzyosobowe zespoły kucharskie miały za zadanie przygotowanie dania głównego – kurczaka kukurydzianego w świątecznym wydaniu. Kluczowymi kryteriami oceny były:
- zastosowanie produktów regionalnych i sezonowych,
- kreatywność w połączeniu tradycyjnych receptur z nowoczesnymi technikami kulinarnymi,
- zgodność z zasadami „zero waste” oraz umiejętność organizacji pracy na stanowisku,
- finalny efekt – smak, estetyka i technika wykonania.
Zespoły pracowały pod presją czasu, a ich wysiłek był oceniany przez dwie komisje – degustacyjną i techniczną. Rywalizacja była zacięta, a wyniki końcowe oddawały wysoki poziom przygotowania uczestników.
Kategoria Kelner
Indywidualni uczestnicy rywalizowali w tworzeniu aranżacji stołu bożonarodzeniowego. Zadanie wymagało:
- zastosowania zasad profesjonalnego serwisu,
- dbałości o estetykę i harmonię w nakryciu stołu,
- kreatywności w interpretacji tematu świątecznego,
- umiejętności pracy zgodnie z procedurami obowiązującymi w branży.
Prezentacje uczestników zachwyciły jury zarówno precyzją wykonania, jak i nowatorskim podejściem do tematu.
Wyniki konkursu
Kategoria Kucharz
🥇 I miejsce: Zespół Szkół Nr 3 im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie
🥈 II miejsce: Zespół Szkół Nr 1 im. Ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Tarnobrzegu
🥉 III miejsce: Zespół Szkół Nr 7 w Tychach
Pozostałe zespoły zaprezentowały równie wysoki poziom, rywalizując z dużym zaangażowaniem.
Lista finalistów:
- Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej
- Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych
- Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu
- Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Tarnowie
- Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach
Kategoria Kelner
🥇 I miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Brzozowie
🥈 II miejsce: Technikum Specjalne dla Niesłyszących i Słabo Słyszących w Tarnowie
🥉 III miejsce: Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych
Pozostałe miejsca zajęli uczestnicy z Mielca oraz Tychów, których prezentacje również zachwyciły jury.
Lista finalistów:
- Zespół Szkół Technicznych w Mielcu – dwóch Uczestników w kategorii kelner
- Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Podziękowania
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za ich zaangażowanie, profesjonalizm i wysiłek włożony w przygotowania. Wasze prezentacje są dowodem na to, że edukacja branżowa w Polsce stoi na bardzo wysokim poziomie. Dziękujemy również opiekunom, którzy wspierali młodzież, motywowali do działania i pomagali rozwijać ich talenty.
Szczególne podziękowania składamy również członkom komisji konkursowych za ich profesjonalizm i obiektywność w ocenie uczestników.
Kategoria Kucharz:
Krzysztof Gawlik – przedstawiciel Partnera Branżowego, Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej/kadra BCU
Jan Filipczyk – przedstawiciel Partnera Branżowego, Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej/kadra BCU
Tomasz Nowak – przedstawiciel Partnera Branżowego, Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej/kadra BCU
Agnieszka Hajbura-Michałowska – przedstawiciel Partnera Branżowego, Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej/kadra BCU
Krzysztof Wierzba – przedstawiciel Partnera Branżowego, Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej/kadra BCU
Janina Grzyb – przedstawiciel placówki oświatowej prowadzącej kształcenie na kierunkach gastronomicznych i kelnerskich
Kategoria Kelner:
Grzegorz Górnik – przedstawiciel kadry BCU/Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika
Waldemar Mucha – trener prowadzący szkolenia i kursy w ramach BCU z dziedziny kelnerstwa
Celina Pacyna – przedstawiciel placówki oświatowej prowadzącej kształcenie na kierunkach gastronomicznych i kelnerskich
Relacja z wydarzenia oraz galeria zdjęć dostępne są poniżej.
Znaczenie wydarzenia
Konkurs „Smakuj Przyszłość z BCU” to doskonała okazja do promowania najwyższych standardów zawodowych w branży gastronomicznej i kelnerskiej. To także przestrzeń do wymiany doświadczeń, budowania relacji oraz inspiracji do dalszego rozwoju. Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu tego wydarzenia i już teraz zapraszamy na kolejne edycje!