Zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych do udziału w Ogólnopolskim Branżowym Konkursie Umiejętności w kategorii Kucharz oraz Kelner - Smakuj Przyszłość z BCU!
Organizator – Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie zaprasza do udziału w pierwszym branżowym konkursie umiejętności, realizowanym pod hasłem „Na świątecznym stole”. Uczestnicy konkursu będą mogli zmierzyć się w zadaniach konkursowych, które wymagają zastosowania nowoczesnych technik kulinarnych/oryginalnej aranżacji stołu oraz promują wykorzystanie produktów regionalnych i sezonowych.
Formuła konkursu
Konkurs skierowany jest do uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w zawodach gastronomicznych, tj. kucharz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych, pracownik pomocniczy gastronomii, technik usług kelnerskich z całej Polski.
Uczniowie mogą zgłaszać się do jednej z dwóch kategorii konkursowych tj. kucharz (zespołowej) lub kelner (indywidualnej) za pośrednictwem szkół.
Kategoria Kucharz (zespołowa)
Zadaniem zespołów uczniowskich jest przygotowanie dania konkursowego – kurczaka kukurydzianego na świątecznym stole, zgodnie z motywem przewodnim. Uczniowie w 3-osobowych zespołach (lider i dwóch pomocników) będą mieli za zadanie stworzyć świąteczne danie główne, wykorzystując oprócz kurczaka kukurydzianego także produkty regionalne i sezonowe. Danie powinno zostać sporządzone wg. autorskiej receptury, zgodne z zasadami „zero waste”.
Kategoria Kelner (indywidualna)
Uczniowie będą mieli za zadanie zaprezentować swoje umiejętności w aranżacji nowoczesnego stołu Bożonarodzeniowego. Zadanie polega na przygotowaniu stołu świątecznego zgodnie z przygotowanym menu. Kelnerzy będą oceniani zarówno za sposób dokonania aranżacji, jak i kreatywność.
Kluczowe terminy:
- Rekrutacja: od 18 października do 15 listopada 2024 r.
- Eliminacje: od 16 do 29 listopada 2024 r.
- Informacja o zakwalifikowanych do finału konkursu placówek oświatowych zostanie podana do wiadomości w terminie do 30 listopada 2024 r.
- Finał konkursu: 12 grudnia 2024 r. w siedzibie BCU w Tarnowie.
Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody, w tym dedykowane warsztaty kulinarne /kelnerskie z uznanym w branży ekspertem z dziedziny gastronomii/kelnerstwa oraz dyplomy i statuetki dla zwycięzców.
Aby wziąć udział w konkursie, placówki oświatowe powinny zgłosić swoich uczniów poprzez wypełnienie odpowiednich formularzy zgłoszeniowych, które wraz z regulaminem dostępne są na stronie internetowej:
To wyjątkowa szansa, by uczniowie mogli zaprezentować swoje talenty poza środowiskiem szkolnym i rozwijać umiejętności w duchu zdrowej rywalizacji, zdobywając jednocześnie cenne doświadczenie i umiejętności stosowania zdobytej wiedzy w praktycznym działaniu.
Zapraszamy do udziału!
Informacji nt. konkursu udziela: Katarzyna Smoleń, tel. 517 085 293, email:
Smakuj przyszłość z BCU!