W dniu 24 kwietnia 2025 roku w siedzibie Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie odbył się finał Ogólnopolskiego Turnieju Kelnerskiego dla uczniów pn. „Smakuj Przyszłość z BCU”. Turniej został zorganizowany w ramach projektu „Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa”, współfinansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, Komponent A „Odporność i konkurencyjność gospodarki”.
Celem wydarzenia było rozwijanie praktycznych kompetencji zawodowych młodzieży kształcącej się w zawodzie kelnera, popularyzacja kształcenia zawodowego oraz podniesienie rangi profesji poprzez umożliwienie uczniom prezentacji umiejętności w warunkach zbliżonych do rzeczywistych sytuacji zawodowych. Uczestnicy turnieju mierzyli się z zadaniami o charakterze symulacyjnym – każdy zespół przygotował i odegrał autorski scenariusz obsługi gościa, uwzględniający zarówno aspekty techniczne, jak i interpersonalne oraz innowacyjne.
Finał zgromadził cztery trzyosobowe zespoły uczniowskie reprezentujące szkoły z Krakowa, Mielca i Brzozowa. Podczas turnieju oceniane były m.in.: pomysłowość, kreatywność, komunikacja niewerbalna, umiejętność radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych, prezencja i profesjonalny wygląd uczestników, wykorzystanie elementów ekologicznych i cyfrowych oraz promocja produktów regionalnych.
Komisja konkursowa dokonała oceny na podstawie kart punktowych, uwzględniając wszystkie założone kryteria. W skład jury weszli:
-
Grzegorz Górnik – ekspert z dziedziny kelnerstwa, przedstawiciel kadry BCU,
-
Waldemar Mucha – trener prowadzący szkolenia i kursy w ramach BCU z zakresu kelnerstwa,
-
Celina Pacyna – nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Józefa Piłsudskiego w Zakliczynie, przewodnicząca komisji egzaminacyjnej czeladniczo-mistrzowskiej w zawodzie kelner oraz członkini komisji egzaminacyjnej czeladniczo-mistrzowskiej w zawodzie kucharz.
Zwycięzcami finału Ogólnopolskiego Turnieju Kelnerskiego „Smakuj Przyszłość z BCU” zostali:
I miejsce – Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie
II miejsce – Zespół Szkół Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Brzozowie (zespół uczniowski nr 1)
III miejsce – Zespół Szkół Technicznych w Mielcu
IV miejsce – Zespół Szkół Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Brzozowie (zespół uczniowski nr 3)
Każdy zespół wykazał się wysokim poziomem przygotowania oraz umiejętnością pracy zespołowej, a zaprezentowane scenariusze obsługi gościa były różnorodne i pełne autentyzmu. W szczególności doceniono zastosowanie nowoczesnych i proekologicznych rozwiązań, a także dbałość o regionalny kontekst kulturowy i kulinarny.
Nagrodą główną dla zwycięskiego zespołu są dedykowane warsztaty kelnerskie, które odbędą się w siedzibie BCU w Tarnowie i zostaną poprowadzone przez doświadczonego eksperta z branży. Uczestnicy będą mieli okazję doskonalić swoje umiejętności w warunkach praktycznych oraz rozwijać kompetencje, które w przyszłości przełożą się na ich sukcesy zawodowe.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom turnieju, ich opiekunom oraz szkołom, które z zaangażowaniem wspierają rozwój nowego pokolenia profesjonalistów w dziedzinie usług gastronomicznych.