W dniu 24 kwietnia 2025 roku w Niepublicznym Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie odbył się finał Ogólnopolskiego Turnieju Kulinarnego dla uczniów pn. „Smakuj Przyszłość z BCU”. Wydarzenie było zwieńczeniem kilkuetapowych przygotowań i stanowiło przestrzeń do prezentacji umiejętności kulinarnych uczniów szkół branżowych i technicznych z różnych regionów Polski. Turniej zrealizowano w ramach projektu „Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, Komponent A „Odporność i konkurencyjność gospodarki”.
Celem turnieju było nie tylko wyłonienie najlepszych młodych kucharzy, ale również zwiększenie atrakcyjności zawodu, popularyzacja kształcenia zawodowego, rozwój kreatywności oraz umożliwienie uczniom wykorzystania wiedzy w praktycznym działaniu. Formuła rywalizacji została oparta na tzw. „black boxie” – uczestnicy otrzymali zestaw nieznanych wcześniej składników i mieli określony czas na przygotowanie autorskiego dania konkursowego. Ocenie podlegały nie tylko walory smakowe potraw, lecz także ich prezentacja, technika wykonania, organizacja pracy i umiejętność współdziałania w zespole.
Do finału zakwalifikowały się cztery zespoły uczniowskie reprezentujące szkoły z Jarosławia, Potoczka, Kędzierzyna-Koźla oraz Nowego Miasta nad Pilicą. Skład każdej drużyny został dobrany tak, aby umożliwić efektywną współpracę i sprawne wykonanie zadania konkursowego w warunkach zbliżonych do rzeczywistości branżowej.
Zmagania uczestników zostały ocenione przez dwie komisje turniejowe, złożone z doświadczonych ekspertów gastronomicznych oraz nauczycieli praktycznej nauki zawodu:
Komisja Degustacyjna:
-
Krzysztof Gawlik – przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej / kadra BCU,
-
Jan Filipczyk – przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej / kadra BCU,
-
Tomasz Nowak – przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej / kadra BCU.
Komisja Techniczna:
-
Agnieszka Hajbura-Michałowska – przedstawicielka Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej / kadra BCU,
-
Krzysztof Wierzba – przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej / kadra BCU,
-
Renata Mazur-Bukała – przedstawicielka Zespołu Szkół nr 3 im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie.
Po przeprowadzeniu szczegółowej oceny wszystkich aspektów wykonania zadania konkursowego, komisje turniejowe ogłosiły następujące wyniki:
I miejsce – Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu
II miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku
III miejsce – Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu
Finalista – Technikum im. Stanisława Konarskiego w Nowym Mieście nad Pilicą (Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach)
Każdy zespół zaprezentował wysoki poziom kompetencji i profesjonalizmu, a przygotowane potrawy potwierdziły, że młodzi adepci sztuki kulinarnej doskonale odnajdują się w realiach nowoczesnej gastronomii. Szczególne uznanie należą się także opiekunom drużyn za ich wsparcie, zaangażowanie i wkład w przygotowanie uczniów do udziału w rywalizacji.
Zespół, który zdobył pierwsze miejsce, został zaproszony do udziału w dedykowanych warsztatach kulinarnych, które odbędą się w siedzibie BCU w Tarnowie. Zajęcia poprowadzi uznany w branży ekspert, a ich celem będzie dalszy rozwój praktycznych kompetencji zawodowych laureatów.
Turniej „Smakuj Przyszłość z BCU” po raz kolejny pokazał, że kształcenie zawodowe w Polsce ma ogromny potencjał, a młodzi kucharze – pasję, determinację i umiejętności, które z powodzeniem mogą rozwijać w kierunku kariery zawodowej w branży gastronomicznej.