W dniu 19 marca 2024 roku, Branżowe Centrum Umiejętności (BCU) wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu / Katedrą Żywienia Człowieka zorganizowało pierwszy panel dyskusyjny z cyklu „BCU – Nowa rzeczywistość w trójkącie wiedzy”. Tematem przewodnim były "Roboty w gastronomii – czy to przyszłość czy zagrożenie dla gastronomii?".
Panel prowadziła Pani Prof. dr inż. Danuta Figurska-Ciura, a w dyskusji wzięli udział eksperci z różnych dziedzin, reprezentujący sektor pracodawców, szkoły kształcące w zawodach gastronomicznych oraz dystrybutorów robotów. Wśród nich znaleźli się Pani Agnieszka Hajbura-Michałowska, Pan Krzysztof Gawlik, Pani Marzena Grylewicz, Pani Agnieszka Wiatrowska, Pani Magda Popowska, Pan Krzysztof Ugrewicz, Pani Katarzyna Podraza oraz Pan Ireneusz Baran.
Dyskusja skupiła się na roli automatyzacji i wpływie nowych rozwiązań cyfrowych na branżę gastronomiczną. Eksperci byli zgodni, że roboty nie zastąpią człowieka, ale mogą stanowić idealne wsparcie i odciążenie dla pracowników, nie zastępując jednak kontaktów międzyludzkich. Podkreślono również otwartość młodzieży na nowości i innowacje cyfrowe, przy jednoczesnym zwróceniu uwagi na konieczność kształcenia od podstaw i rozwijania kluczowych umiejętności praktycznych.
Wydarzenie było okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń między ekspertami z różnych środowisk, co pozwoliło na wielopłaszczyznowe spojrzenie na temat robotów w gastronomii. Wnioski z dyskusji będą wykorzystywane w bieżącej działalności BCU.
Udział w wydarzeniu wzięło ponad 50 osób z całej Polski, aktywnie włączając się do dyskusji. Nasza debata potwierdziła, że roboty w gastronomii stanowią wyzwanie, oferują ogromne możliwości i w najbliższej przyszłości staną się nieodłącznym elementem wyposażenia zakładów gastronomicznych.
Serdecznie dziękujemy Pani Prof. Dr inż. Danucie Figurskiej-Ciura za moderowanie dyskusji oraz wszystkim ekspertom za ich wkład i gotowość do kreowania przyszłości gastronomii w Polsce.
Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „BCU – Nowa rzeczywistość w trójkącie wiedzy”, które odbędzie się 9 kwietnia 2024 roku. Tematem przewodnim będzie „Fake meat – mięso czy nie mięso”.